söndag 28 mars 2010

Bröd när det är enkelt...

På begäran från en läsare kommer här receptet på brödet som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Observera att jästiden som anges är relativt flexibel. Degen bör inte jäsa kortare tid än vad som angives men om den jäser lite längre i kylskåpet så händer det inte så mycket. Observera också att brödet blir luftigast med vetemjöl och den långa jästiden gör att även bröd gjort på enbart vatten och vetemjöl får mycket smak.

Latmaskens bröd

Smula ner ett halvt paket jäst i en bunke. Häll i en halv liter kallt vatten eller mjölk och rör. Rör ner 1,5 tsk salt och 2 msk olja.

Ta fram ett litermått och häll i alla frön och mjölsorter du vill ha i brödet. Tänk på att ca hälften bör vara vetemjöl. Häll i vetemjölet först om du häller i flera sorter. Fyll litermåttet och häll sedan innehållet i bunken. Rör till du får en jämn, ganska lös, deg. Om degen är alltför lös kan du tillsätta två till tre deciliter mjöl till. Tillsätt i nävar till du fått en lös deg.

Strö mjöl över degen och täck bunken med en fuktig, väl urvriden, diskhanduk eller plastfolie.

Ställ degen att jäsa ca 6-10 timmar (eller över natten, sov gott!) i kylskåp eller 3-5 timmar i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper eller olja plåten. Häll ut degen på plåten och forma den till en limpa. Räkna med kladd. Om du vill minska kladdet kan du ta upp degen på köksbänken och klappa in den med mjöl innan du lägger den på plåten så kommer den vara mer lätthanterlig.

Pensla eventuellt brödet med uppvispat ägg.

Grädda brödet ca 30 minuter. Ta ut brödet och linda in det i en bakduk och låt det svalna så.

Inga kommentarer: