söndag 23 maj 2010

Mer pasta



Den här pastarätten skapade jag idag och den blev underbar. Den tar ca 35 minuter att ådstakomma och du behöver för fyra personer:

300 g svamp, t ex champinjoner
250 g körsbärstomater
400 g fylld färsk pasta
2 msk smör
2 msk olivolja
några nypor flingsalt
några kvistar oregano
en stor näven grovriven västerbottensost eller parmesan eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Spola i vatten i en stor kastrull. Sätt den på en platta på högsta värme.

Ta fram svampen och skölj den. Halvera svamparna om de är stora. Lägg dem i en stekpanna med lock eller en kastrull. Sätt dem på spisen på medelhög värme med lock i tio minuter. Ta sedan av locket och låt vätskan som bildats koka bort. Det tar fem till tio minuter. Lägg sedan i smöret och stek i fem till tio minuter.

Samtidigt som du håller på med svampen tar du vid tillfälle fram körsbärstomaterna, sköljer dem och lägger dem i en ugnsfast form. Häll på olja och strö över flingsalt. Blanda runt med händerna. Sätt in formen i ugnen. Det gör inget om ugnen inte hunnit nå 200 grader. Låt dem stå i ugnen till precis innan du ska äta. Stäng av ugnen när den nått 200 grader.

Riv osten grovt.

Koka pastan, häll av vattnet och häll sedan tillbaka pastan i kastrullen. Häll i tomaterna tillsammans med eventuellt spad och svampen. Blanda försiktigt. Strö över osten. Blanda igen. Klipp över oreganon lite slarvigt. Ät och njut.

TIPS! Om man vill göra rätten billigare kan man ta vanlig torkad pasta. Man kan också ta en enklare ostsort. Man kan nog ta torkad oregano, men jag tror inte det blir riktigt samma sak. Bättre att försöka odla själv i så fall.

Inga kommentarer: